Rijeka Karišnica

Ako ste išli cestom D27 između Gornjeg i Donjeg Karina morali ste proći preko mosta i odmorišta "Karišnica".

Rijeka Karišnica je prirodna granica između Gornjeg i Donjeg Karina tj. između obrovačkog i benkovačkog područja. Ljeti je samo naznaka da je nekad ovdje bila rijeka, dok je u proljeće ili u jesen ponovo ne napune kiše i podzemne vode. Karišnica izvire u istoimenoj špilji, koja je dugačka 120 metara i nalazi se na svega 20 metara nadmorske visine, ali i to je dovoljno da u svoja skoro 2,4 km toka tvori brojne brzace i slapove zadivljujuće ljepote.

Izvor Karišnice

Najveći i najljepši slap je na samom izvoru gdje se nalazi i najveći stari mlin, ostavština Marije Terezije iz 18. stoljeća. Na Karišnici se nalazi još 4 manja mlina koji su u stara vremena služili ljudima iz cijelog kraja za mljevenje žitarica. Mlinovi su nekada bili toliko u pogonu da su ljudi znali čekati i po godinu dana da dođu na red.

Jedan od mlinova na Karišnici

Od ušća do izvora možete doći pješke od Samostana Svete Marije Bezgrješne ili se spustite sa ceste D27 kod odmorišta "Karišnica". Do izvora je lako doći jer put prati rijeku cijelim tokom. Šum vode i lijepa priroda užitak je za svakog prirodoljupca, a fotografi će uživati u hvatanju savršenih kadrova.

Brzaci na Karišnici

Šetnica vodi skroz u brdo s kojeg puca pogleda na Karin, Velebit i okolna brda, a možda dođete i do Miodrag Gradine…

Pogled sa vrha brda iznad izvora

I naravno moram naglasiti, čuvajte okoliš, čuvajte prirodu, poštujte ju, uživajte u njoj.

 

Pogledajte cijelu galeriju: